Nieuws

Lange golf infrarood verwarming steeds populairder

Infrarood verwarming is een natuurlijke en duurzame vorm van verwarmen, die geleidelijk aan steeds vaker als hoofd- of bijverwarming in woningen en bedrijven opduikt. In dit artikel hebben we het specifiek over lange golf infrarood verwarming.

 

Infrarood is nog het meest gekend van de zon. Infraroodstralen vallen buiten het lichtspectrum van ons oog. De stralen worden omgezet in warmte zodra ze tegen een object of oppervlak weerkaatsen. Infrarood stralen worden onderverdeeld in korte golf IR A (760 – 1.400nm), midden golf IR B (1.400 – 3.000nm) en lange golf IR C (3.000 – 10.000nm). Alle varianten kunnen gebruikt worden om te verwarmen, maar hebben wel specifieke toepassingsgebieden (en gebruiksaanwijzingen). Korte golf infrarood vindt u bijvoorbeeld terug bij keramische of elektrische terrasverwarmers. Elektrische of gasdonkerstralers gebruiken midden golf infrarood voor het verwarmen van serres, hallen, sportcomplexen. Voor het efficiënt en langdurig verwarmen van ruimtes in woningen of kantoren zijn lange golf infrarood panelen geschikt.

 

Anders denken

Infrarood verwarming veronderstelt een andere manier van denken. Bij convectie wordt de lucht verwarmd om een aangenaam binnenklimaat te creëren. Traditionele kamerthermostaten meten de luchttemperatuur en regelen zo het gewenste klimaat. Infraroodverwarming is een directe vorm van verwarming: de stralen gaan door de lucht heen en verwarmen objecten en oppervlakten direct, die op hun beurt warmte weerkaatsen of absorberen, om het later weer geleidelijk aan af te geven. Omdat niet eerst de lucht verwarmd moet worden om een behaaglijk warm gevoel in een ruimte te creëren, is lange golf infrarood verwarming een efficiënte manier van verwarming die tot energiebesparing kan leiden.

Traditionele thermostaten zijn evenwel geen goede graadmeter meer. Er zijn speciale draadloze infrarood thermostaten, ISD’s (Intelligent Saving Devices), die de ruimtetemperatuur continu opmeten in combinatie met de temperatuur van het infraroodpaneel. Door het juiste evenwicht te vinden tussen de temperatuur van de ruimte en die van het paneel, kan een zo laag mogelijk energieverbruik gerealiseerd worden. Bij-verwarmen gebeurt dan met precies de energiehoeveelheid die vereist is. Een professionele instelling door een infrarood-specialist is daarbij absoluut noodzakelijk. Ook moet u afstappen van het idee van één centrale thermostaat voor de gehele woning, maar opteren om iedere ruimte afzonderlijk te verwarmen en te regelen. Ruimtes die niet gebruikt worden, worden niet meer onnodig verwarmd, wat tot energiebesparing kan leiden.

Belangrijke aandachtspunten

Deskundig advies is heel belangrijk wanneer mensenvoor de keuze staan om over te stappen op infrarood verwarming, zij het als hoofd- of als bijverwarming. Vooreerst wat betreft de keuze van een paneel. Het is namelijk belangrijk dat het paneel krachtig genoeg is om de ruimte snel en comfortabel op de ingestelde temperatuur te krijgen. Hou hierbij altijd rekening met 20% overcapaciteit. Komt een paneel kracht tekort, dan kan het zijn dat de ruimte onvoldoende warm wordt. Bovendien loopt het energieverbruik op, omdat het paneel bijna volcontinu zijn piekspanning verbruikt, wat resulteert in onnodig hoge energiekosten en een kortere levensduur van het paneel.

 

Locatie

Ook de locatie van het infrarood paneel (of panelen) in een ruimte, rekening houdend met de reikwijdte en stralingshoek, speelt een rol bij het bereiken van een gelijkmatige warmte. Het is bovendien belangrijk dat de infrarood verwarming nauwkeurig ingeregeld wordt. U moet hierbij rekening houden met de isolatiewaarde van de ruimte, de glasoppervlakte. Iedere situatie is weer anders en maatwerk is altijd vereist. Hoe beter de ruimte geïsoleerd is des te minder warmteverliezen er zijn en hoe beter het stroomverbruik zal meevallen.

Infrarood is goed voor de gezondheid

Infraroodstralen zijn voor het menselijk oog niet zichtbaar, maar kunnen waargenomen worden door hun warmtewerking. Het infrarood gebruikt in verwarmingssystemen verwarmt rechtstreeks de objecten in de omgeving. Hierdoor ontstaat een aangenaam en homogeen verwarmde ruimte.

 

De helende functie van warmte

Veel mensen met chronische pijnklachten beweren dat ze minder pijn ervaren op vakantie naar (draaglijk) warme oorden. Infraroodstraling, die we doorgaans uit de zon halen, heeft een helend effect op het lichaam. Om die reden wordt het vaak aangewend bij medische processen.

Warmte heeft drie positieve effecten op het lichaam. Allereerst ontspant warmte de spieren waardoor pijn, die veroorzaakt is door spanning of stress (denk aan nek- en schouderpijn), afneemt. Ten tweede bevordert het de bloedcirculatie in het lichaam. Doordat de bloedvaten uitzetten, stroomt er meer bloed naar de spieren wat een snellere herstelling van ontstoken spieren bevordert. Ten derde heeft warmte een effect op de huidreceptoren. Deze staan rechtstreeks in contact met de hersenen. Onder invloed van warmte verminderen de uitgezonden pijnsignalen en neemt dus ook je pijn af.

Je hoeft niet naar Spanje te reizen om chronische pijn te verlichten met behulp van warmte. Met infraroodverwarming kan je net hetzelfde effect bereiken. Het voordeel aan kunstmatige infrarood is dat je de negatieve effecten van de zon niet hoeft te ervaren.

Naast het verzachten van spier- en gewrichtspijn, heeft warmte ook andere geneeskrachtige functies. Warmte versnelt bijvoorbeeld de herstelling van beschadigde cellen en wonden. Doordat infrarood ervoor zorgt dat de warmte je hele lichaam penetreert, zal je de verbetering ook zelf kunnen merken.

 

Infraroodverwarming en allergieën

Doordat infraroodverwarming objecten (muren, meubels, plafonds) verwarmt, vindt er geen circulatie van stof en huisstofmijt plaats zoals bij traditionele radiatoren. Dit heeft een positief effect op de luchtwegen en zorgt voor minder irritatie bij mensen met een huisstofmijtallergie. Daarnaast wordt de luchtvochtigheid niet aangetast. De droge lucht die we op koude dagen ervaren, is hier niet te bespeuren.

Daar de luchtvochtigheid constant en optimaal blijft, is infraroodverwarming ideaal voor in de badkamer. Andere soorten verwarming kunnen in een al vochtige omgeving nog meer vocht teweegbrengen. Doordat infraroodverwarming dit niet doet, zal geen condensatie of schimmelvorming in de badkamer ontstaan. Daar schimmels allergieën, huidaandoeningen, verkoudheden en astma kunnen veroorzaken, zal met infraroodverwarming de kans op genoemde aandoeningen afnemen.

Dat infraroodverwarming de bloedcirculatie doet toenemen én de luchtvochtigheid reguleert, is bovendien positief voor je huid. Je zult geen schrale, trekkerige huid meer ervaren, maar een soepele, levendige huid. Die betere bloedcirculatie heeft daarnaast een verlagend op de bloeddruk. Zij die lijden aan hoge bloeddruk zitten dus veilig met dit systeem.

Infrarood werkt ten slotte niet enkel helend voor mensen, maar ook voor dieren. Doordat dieren doorgaans een dikke vacht hebben, zal de infraroodstraling minder heftig aankomen en is het dus ook voor hen perfect veilig.

info@heatone.eu

 

 HeatOne | Wisselweg 33 | 1314 CB Almere